Szejtán, búzahús, tönkölybúza fehérje, sikér… számtalan néven találkozhatunk ezzel az alapanyaggal, ami nem hiányozhat egy vegetáriánus étrendből, hacsak nem vagyunk gluténérzékenyek.
Lássuk, miről is van szó?
Mi az a szejtán vagy másnéven seitan?
Kezdjük a legkézenfekvőbbel. Mi is pontosan a szejtán? A szejtán vagy búzahús alapanyaga általában tönkölybúza sikér, mely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből, a gliadinból és a gluteninből áll. A búzahúst a gliadin teszi nyúlóssá, ragadóssá, a glutenin pedig ellenállóvá és szilárddá. Ezek a vízben oldhatatlan fehérjék vízzel érintkezve egy rugalmas masszát alkotnak, ezt hívjuk mi búzahúsnak. A sikér vagy más néven glutén tehát a búza fehérjetartalmát jelenti, emiatt lesznek a hagyományos liszttel készült tészták olyan jó kis ruganyosak. Glutén érzékenyek viszont értelemszerűen ne fogyasszák!
Szejtán, mint fehérjeforrás
A vegetáriánus táplálkozást gyakran éri az a vád, hogy hús nélkül mindenképpen fehérjehiány alakul ki, azonban ez egyáltalán nincs így. A szervezetünknek alapvetően a fehérjék építőelemeire, aminosavakra van szüksége, melyeket kellően változatos húsmentes táplálkozással is magunkhoz tudunk venni. A búzahús egy természetes húspótló, aminek konyhakészen 23-25%-a fehérje, emellett tartalmaz rengeteg rostanyagot és ásványi anyagokat is.
A valódi húshoz hasonlóan rostos szerkezetű, így gyakorlatilag bármilyen húsétel lekoppintható vele. Még akár laikus, húsevő vendégeinket is meglephetjük vele, nem fogják elhinni, hogy nem húst esznek éppen. A nagy klasszikusok közül a rántott szejtán vagy a szejtán pörkölt garantáltan jó választás. Valójában minden a fűszerezésen múlik, maga a szejtán ugyanúgy viselkedik, mint a valódi hús.
A szejtán készítése házilag
Megvásárolhatjuk a boltban konyhakész állapotban is, de a szejtán elkészítése házilag sem egy nagy ördöngösség. A legkönnyebb és gazdaságosabb út a sikér bioboltban történő megvásárlása, hiszen 500 g búzasikérből nagyjából 2 kg búzahús lesz. Érdemes 250 g sikérből készíteni, mert az 1 kg-ra meghízó búzahús még kezelhető tömeg a fazékban. 🙂
Íme az én kedvenc seitan receptem:
Hozzávalók:
– 250g sikér por
– só, zöld fűszerek, natúr vega mix ízlés szerint
– késhegynyi szódabikarbóna
– 4dl langyos víz
Elkészítés:
A száraz összetevőket, fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet, amiből így egy viszonylag kemény, egybeálló, de ruganyos buci lesz. Úgy kalkuláljunk, hogy a buci a főzés során kétszeresére fog dagadni. Egy nagy fazék vizet felteszünk forrni, addig a bucit konyharuhával letakarva pihentetjük. Ha a víz forr, a bucit beletesszük, és forgatva 15 percig főzzük. Az idő leteltével kivesszük, 1 cm-es szeletekre vágjuk, amiket újabb 15 percre visszadobunk a vízbe. Ha ezzel is megvagyunk, konyharuhával leterített vágódeszkára vagy tálcákra szedjük a szeleteket egymás mellé és megvárjuk, míg kihűlnek. Ezt követően csíkozhatjuk, kockázhatjuk, darálhatjuk és kiporciózva le is fagyaszthatjuk. Az így elkészült alapanyagot aztán ugyanúgy süthetjük, főzhetjük, panírozhatjuk, grillezhetjük, akár a húst.
A hosszadalmasabb verzió, ami egy lágyabb állagú szejtánt ad, az a lisztből való elkészítés. Ekkor jó minőségű fehérlisztből kemény bucit gyúrunk, majd ezt folyó víz alatt elkezdjük gyúrni, felváltva néhány percenként hideg, majd meleg víz alatt. Ezzel az eljárással kimossuk a keményítőt, és megmarad a fehérje és a rostanyagok. Ha már nem távozik több fehér keményítő a vízből, ugyanúgy főzzük, mint a fenti verziót.
Az így elkészült szejtán 1 adagjának ( kb. 25-28 g) fehérjetartalma mindkét esetben ~23%, ami megegyezik a csirkemell fehérje tartalmával. A szejtánból készült ételek igazán szuper alternatívát kínálnak a különböző fogások húsmentesen történő elkészítésére.
Forrás: https://magabiztosvega.hu/